Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

CEPI skriver bok om livssituation och effektiva vård- och stödinsatser

Bokomslag med ryggtavla på en man som tittar ut mot ett skånskt landskap

Den tredje upplagan av boken "Att leva med psykisk funktionsnesättning" utgiven av Studentlitteratur är här, och sprids nu över landet. En tegelsten på 515 sidor som får betyget "Mycket bra". Vi har sammanställt kunskap om hur olika perspektiv och interventioner kan ge stöd till personlig återhämtning för personer med psykisk ohälsa.


Redaktörerna i den nya upplagan har blivit fler, precis som författarna, och i viss mån finns nya ämnesområden. Man vad som är säkert är att kunskapsöversikten har uppdaterats med den senaste forskningen om livssituation och stöd- och vårdinsatser samt implementering och innehåller hela 21 kapitel. Bibliotekstjänst beskriver boken som välskriven, heltäckande, och trots att 20 forskare medverkar, som väl sammamhållen. De ger boken en 4 av 5 möjliga (BTJ-häftet nr 18, 2020). 

Boken riktar sig framförallt till studenter som läser hälsovetenskap, medicin och socialt arbete på universiteten, men även till anställda inom olika kontaktyrken såväl som till politiker, tjänstemän och brukarorganisationer. Det är också viktigt att nå ut till personer med erfarenhet av psykisk ohälsa och deras anhöriga. 

I kronologisk ordning ingår följande kapitel: Vad är psykisk funktionsnedsättning?, Det samhällsvaserade arbetet efter institutionerna, Återhämtning, Stigmatisering och diskriminering, Empowerment och brukarinflytande, Vardagen, Boende, Familjens situation, Samsjuklighet-riskbruk, skadligt bruk och beroende, Samsjuklighet-psykisk och kroppslig ohälsa, Psykisk ohälsa och vård för migranter och flyktingar, Behandlingsrelationens betydelse, Vardagslivets rehabilitering, Stöd till arbete och studier, Psykologisk behandling, Familjeinterventioner, Case management och integrerade vård- och stödinsatser, Beteendeförändringar för ökad fysisk aktivitet, Insatser för delaktighet och egenmakt, Implementering. 

Boken visar att det är möjligt att implementera vård- och stödinsatser som motverkar social marginalisering, stigmatisering och diskriminering och främjar individens inflytande och delaktiget i samhället. Återhämtningsinriktade insatser som Peer Support, Shared Desicion Making, Individual Placement and Support, Supported Education, Assertive Community Treatment (ACT), och Flexible ACT, Social Skills Training, Activiy in My Home, Balance in Everyday Life, är bara några interventioner som lyfts i boken.

Läs den gärna!

Just nu kan du beställa den till specialpris på studentlitteratur.se
Ange koden 31577 i kassan.