Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Kan hästunderstödd terapi hjälpa vid stress och ångest?

Två hästar dricker vatten utomhus

Natur och djur spelar en allt större roll för människans hälsa i en utmanande vardag. Naturunderstödd terapi där man samspelar med hästar intresserar allt fler. Vi tycker därför det är dags att titta på om det blir en vändpunkt för patienter med stress och ångest.

Region Skåne har satsat på naturunderstödd rehabilitering (NUR) och inom vuxenpsykiatrin har nu flera patienter med stress, ångest och depression prövat en kombination av hästunderstödd terapi (HUT) och NUR på Humlamaden Grön Rehab i Veberöd. HUT är ett samspel mellan individen, hästen och miljön och utformas till terapeutiska aktiviteter som över tid kan främja välbefinnande och hälsa men också aktivitet och delaktighet.

Idag är HUT en FOU fråga. I vårt forskningsprojekt har vi nu förmånen att utvärdera en 24-veckors lång intervention för att ta reda på vad deltagare, personal och anhöriga upplevt och tycker hjälper. Hur kan vi förstå och förklara det som händer? Vi kommer också göra före- och eftermätningar för att se vilken effekt HUT kan ha på hälsa och återhämtning. Kanske till och med symtomen minskar och möjligheten att komma tillbaka till jobbet ökar? 

Marie Gudmundsson är doktorand i projektet vid Lunds universitet men reser hit från Dalarna där hon bor och är utvecklingsledare för NUR och HUT inom regionen. Marie är arbetsterapeut och OHI-certifierad inom ridterapi av organisationen för hästunderstödda insatser. Huvudhandledare är Elisabeth Argentzell och Anna-Maria Palsdottir och Ulrika Bejerholm är Maries biträdande handledare. 

 

Proträtt på forskare framför träd
Anna-Maria Palsdottir, Marie Gudmundsson, Elisabeth Argentzell, Ulrika Bejerholm (från vänster)

Forskningsprojektet är ett samarbete med forskargruppen Psykisk hälsa, aktivitet och delaktighet vid CEPI och Lunds universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet i Alnarp, Region Skåne och Stiftelsen Humlamaden Grön Rehab. 

 

Läs mer om Maries egen verksamhet i Dalarna

Läs mer om Socialstyrelsens beskrivning av kunskapsläge för hästunderstödd terapi

Läs mer på Humlamadens hemsida

Se youtube film om Humlamaden med Peder & Lisen nedan