Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

CEPIs webbinarium med Studentlitteratur blev uppskattat!

Foto på omslag av bok med titeln Att leva med psykisk funktionsnedsättning

Idag har CEPI hållt ett webbinarium för allmänheten om boken Att leva med psykisk funktionsnedsättning, som är den tredje upplagan. Traditionen om att skriva en bok tillsammans bottnar i ett gemensamt intresse av ökad delaktighet och inflytande, ökat välbefinnande och ökade möjligheter för personlig återhämtning bland personer som har erfarenhet av psykisk ohälsa och funktionsnedsättning.

Boken "Att leva med psykisk funktionsnedsättning" är en kunskapssammanställning av forskning som handlar om livssituationen, både hemma och ute i samhället, och vilka insatser som finns och som hjälper.  Redaktörerna för boken, David Brunt, Ulrika Bejerholm, Urban Markström och Lars Hansson, ser boken lite som ett uppslagsverk. Det finns något som passar alla. 

Det har hänt så otroligt mycket med våra attityder kopplat till psykisk ohälsa sedan vår förra upplaga för 6 år sedan. Brukarorganisationerna har spelat en stor roll i denna samhällsutveckling som går mot rätt håll. Det handlar om minskad stigma, ökad kunskap och fler insatser som hjälper de som drabbas. Vi vågar också i allt större utsträckning berätta om hur vi mår psykiskt, hur våra anhöriga mår, och söka stöd. Därför tror vi att många är nyfikna och vill fördjupa sig lite i den kunskapsskatt som boken utgör. 

Boken inleds med förklaring av begrepp kopplat till psykisk funktionsnedsättning och personlig återhämtning, och en historisk överblick beskriver nedstängningen av mentalsjukhus som vårdform till utvecklingen av samhällsbaserade insatser. Antologin fortsätter att belysa livssituationen med fokus social marginalisering, upplevelse av stigma, delaktighet, empowerment, vardagsliv och livskvalitet, boende, familjens situation och samsjuklighet. Den sista delen fokuserar på behandlingsrelationens betydelse, vardagslivets rehabilitering, stöd till arbete och studier som IPS och supported education, psykologisk behandling, familjeinterventioner, case management och integrerade vård- och stödinsatser, insatser vid olika typer av samsjuklighet, stöd till empowerment och brukarinflytande. Dessutom blir implementering allt viktigare för att förstå hur nya arbetssätt bäst översätts i praktiken. 


Idag inledde Ulrika Bejerholm & Urban Markström webbinariet och Ulla-Karin Schön, Björn Hofvander och Annika Lexén gav oss ett axplock av innehållet. För att göra dagen lite mer tillgänglig för alla så publicerar vi här presentationerna i pdf form. 

Håll till godo! 

  • Kapitel 3. Återhämtning-från idé till praktik, David Rosenberg & Ulla-Karin Schön (presentatör) 
  • Kapitel 15. Psykologisk behandling, Björn Hofvander
  • Kapitel 17. Case management och integrerade vård- och stödinsatser, Annika Lexén (presentatör) & Ulrika Bejerholm PP Kapitel 17