Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ny studie om samskapande av digital utveckling

man som dricker kaffe framför dator

För att kunna göra mWorks så användarvänlig som möjligt involverade forskarna i CEPI flera personer med erfarenhetskompetens av psykisk ohälsa och sjukskrivning, personal, arbetsgivare, och en hel gymnasieklass, Fontänhuset och spelutvecklare.

Såklart behöver de som använder och levererar den webbaserade arbetsåtergångsstödet, mWorks, vara med och påverka innehåll, utformning och funktion i digital prototyputveckling. Att samproducera insatser och forskning inom hälso- och sjukvården behöver bli mer regel än undantag så att fler vill använda och dra nytta av innovationen.

De som var med och samskapade utformingen tyckte att sjukskrivna behöver bli stärkta, hitta motivationen igen och se lösningar framför sig hellre än problem för att bryta den negativa spiralen vid sjukskrivning. Sedan togs ett beslut att mWorks behöver vara individens egna ställe och verktyg som på ett bra sätt kompletterar och följer den vanliga processen tillbaka till arbete. Strategier för hantering av mående såväl som arbetsuppgifter på jobbet lyftes också. I de slutgiltiga iterationerna fokuserade medskaparna på att öka engagemanget och guidningen i mWorks, så att det blev lättare att använda stödet. En chatbot som heter Mott blev svaret på det. 

Läs hela artikeln: Co-design Process of a Digital Return-to-Work Solution For People with Common Mental Disorders: Stakeholder Perception Study

mWorks bygger på den evidensbaserade supported employment modellen Individual Placement & Support (IPS) där motiverande och kbt-strategier integrerats för att på bästa sätt ge stöd till personer med erfarenhet av depression och psykisk ohälsa. Läs mer om mWorks: klicka här.

Forskarna i artikeln representerar olika områden såsom folkhälsovetenskap, psykologi, omvårdnad och arbetsterapi och erfarenheter inom IPS, KBT, digital utveckling, psykiatrisk hälso- och sjukvårdsforskning, samproduktion och samdesign, arbetsåtergång och återhämtningsinriktade psykosociala insatser.