Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Hej Martin Karaba Bäckström - ny doktorand i Generation Z-projektet!

Foto på Martin Karaba Bäckström
Martin Karaba Bäckström, doktorand vid Psykisk hälsa, aktivitet och delaktighet. Foto: Ildikó Fritz.

Martin är ny doktorand hos oss vid Psykisk hälsa, aktivitet och delaktighet. Vi passade på att ställa Martin några frågor om Generation Z-projektet, vem han är och vad han ser fram emot under forskarutbildningen.

Välkommen till oss i PAD och CEPI, Martin! Vad ska du göra i projekt Generation Z?

Generation Z-projektet handlar om att tillsammans med unga vuxna ta fram en digital applikation för att främja deras psykiska hälsolitteracitet, aktivitetsbalans och ge tillgång till kamratstöd på ett sätt som förebygger psykisk ohälsa och suicid. Det saknas en hälsopromotionsorienterad digital lösning utvecklad tillsammans med unga vuxna för att stötta dem i vad som kan vara en svår och utsatt del av livet. Målet är att öka unga vuxnas kunskap om psykisk hälsa samt färdigheter för ett ökat välmående och återhämtning hos sig själva och andra i deras omgivning. Eller för att citera en av våra studiedeltagare: "psykisk hälsa är att blomstra". 

Mina arbetsuppgifter i projektet är att tillsammans med docent Annika Lexén ge utrymme till unga vuxna - och professionella som möter dem - att bidra med erfarenheter och perspektiv på hur det är att vara ung vuxen idag, samt behoven och preferenserna för den digitala applikationen.  Genom intervjuer, fokus- och expertgrupper, designworkshops, prototyptestningar och effektmätningar hoppas vi säkerställa applikationens användbarhet i unga vuxnas vardag. 

Vad har du jobbat med innan du började som doktorand hos oss?

Jag är legitimerad arbetsterapeut och har tidigare arbetat och praktiserat inom flera olika delar av psykiatrin, i allt från akut barn- och ungdomspsykiatri, boendestöd, naturunderstödd psykiatrisk rehabilitering samt i ett kommunalt ”Tidiga-Samordnade-Insatser”-projekt. Dessutom har jag en designbakgrund inom digitala medier. De senaste två åren har jag varit forskningsamanuens hos Kristina Orban med fokus på ungdomars sensoriska integration och att översätta och kulturanpassa ett bedömningsinstrument för svensk habilitering och psykiatri. Denna forskning har till stor del involverat ungdomar och kliniska arbetsterapeuter för att nå träffsäkerhet i översättningens relevans. I rollen fick jag även möjligheten att handleda studenter, hålla föreläsningar på olika lärosäten samt fått mersmak för att skriva vetenskapliga artiklar.

Vad ägnar du dig åt för göranden utanför forskningen?

Upplevelse av aktivitetsbalans, välmående och återhämtning innebär för mig möjligheter till friluftsliv: vandring i naturen, segling och kajak. Jag tycker att det är meningsfullt och inspirerande att märka hur olika slags naturlandskap och ekosystem har olika inverkan på min sinnesro. De senaste tre åren har jag försökt skapa mig en ”bank” av erfarenheter i hur olika måendebehov kan tillfredsställas med olika landskapsvistelser. Till exempel tycker jag att en långvandring vid havet hjälper mig när jag känt mig kvävd och instängd, eller skogar med hög biologisk mångfald när jag är rädd och behöver tröst. I övrigt är det främsta intresset matlagning och bakning - allt som har med smak, doft och kultur att göra! 

Jag gillar också att resa, och då främst med tåg. Ljuden av hur tåg gungar på rälsen eller när konduktören blåser för avgång, blicka ut genom fönstret för att lägga pusselbitar på min europeiska karta samt alla spontana människomöten älskar jag med tågresande.  

Vad ser du mest fram emot i ditt doktorandprojekt?

Att få vara en del av en interaktiv process där jag kan vara ett transparent språkrör för de unga användarna och deras önskemål inom teknologin i alla led av framtagandet av den digitala lösningen. Jag ser fram emot hela processen: att lyssna in och utvärdera deras behov, komma med olika prototyper och ta fram mer och mer fungerande applikation, presentera på konferenser och skriva vetenskapliga artiklar och att hela tiden säkerställa att de unga vuxna och deras behov och önskemål tas i beaktande. 

Utöver forskningsprojektets mål och syfte ser jag även fram emot att få utbilda mig till forskare! Det är en ynnest att under fyra år få träna på de lärandemoment, seminarier och reflektioner som krävs för att nå forskarens yrkeskunnande och hantverk. Två specifika områden som jag är lite extra nyfiken på att utveckla är internationella samarbeten och kontakter, samt att nå ut med våra metoder och resultat till allmänheten.  
 

Läs mer om Martins forskning i forskningsportalen

Läs mer om Generation Z-projektet och sök till expertgruppen