Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Fortes satsning på forskning inom socialtjänsten gav CEPI miljoner

Kvinna och man vid kafe

CEPI beviljades medel för två projekt och ett uppstartsbidrag i Fortes utlysning om tillämpad välfärdsforskning som omfattar klient- och praktiknära forskning inom socialtjänsten.

Socialtjänsten saknar idag vetenskaplig kunskap inom flera verksamhetsområden och det behövs ny kunskap och metoder som kan förbättra det sociala livet för många, inte minst för gruppen personer med psykisk ohälsa. Läs mer om Fortes och SBU:s rapport här. Fortes utlysning 2020 handlade om den strategiska satsningen kopplat till klient- och praktiknära forskning inom socialtjänsten. Utlysningen ingår Fortes 10-åriga program om tillämpad välfärdsforskning. Läs gärna om deras forskningsstrategiska satsning här

En viktig del av CEPIs tvärvetenskapliga nätverk utgörs av forskare i social arbete. Vid Umeå universitet skrev professor Urban Markström och docent David Rosenberg fram de tre vinnande bidragen, tillsammans med andra medarbetare i CEPI och NSPH (Nationell Samverkan för Pykisk Hälsa). CEPI och NSPH partnerskap har växt fram under trevliga former vid CEPIs årliga forskarmöte, CEPI och NSPH nationella råd med träffar i Stockholm, samt via ett och annat besök, telefonsamtal och zoom i samband med en rad gemensamma projekt. 

Ni kan se samtliga beviljade bidrag i den nationella utlysningen här.


Läs om CEPIs vinnande bidrag nedan!  


Projekttitel: Gör brukares åsikter någon skillnad? En studie av nya former för brukarinflytande på området psykisk ohälsa genom exemplet brukarrevision

Medverkande forskare: Urban Markström (PI) och Hilda Näslund från Socialt arbete vid Umeå universitet, och Katarina Grim från Karlstads universitet.

Det 3-åriga projektet fokuserar på om brukarrevision är en möjlig strategi för dels inflytande och dels utveckling av stöd och omsorg. Forskarna ska titta på brukarrevisioner som redan är gjorda och se vad som kännetecknar dem, vilka utmaningar som finns, och försöka förstå dess inverkan. Dessutom ska ett exempel följas över tid. 

Projektet har utvecklats i partnerskap med NSPH (förbundskansliet och NSPH i Göteborg) och är förankrad i verksamheterna. 


Projekttitel: Investera i unga vuxna med psykisk ohälsa – Karriärrelaterade utfall och ansvar i det svenska välfärdssystemet

Medverkande forskare: David Rosenberg (PI), Veronika Lövgren , Helene Hillborg (Region Västernorrland) samtliga från socialt arbete vid Umeå universitet, och Ulrika Bejerholm, Lund Universitet/ FoUU Psykiatri Habilitering, Region Skåne. 

Detta 4-åriga projektet fokuserar på vidareanpassa en svensk Supported Education (SEd) modell som forskarna i ett tidigare Forte projekt tagit fram, och sprida den i Sverige inom kommunala verkamheter. SEd bygger på en rad viktiga personcentrerade principer och sker den i samverkan med psykiatrin, lärosäten och det sociala nätverket. Psykisk ohälsa hos unga påverkar i hög utsträckning deras möjligheter till gymnasiala och eftergymnasiala studier och att etablera sig på arbetsmarknaden behöver stärkas. 


Planeringsbidrag titel: Utmaningar och möjligheter för att etablera brukarinflytande - Att legitimera erfarenhetsbaserad kunskap som en resurs i socialpsykiatrin

Medverkande forskare: David Rosenberg (PI) och Hilda Näslund vid Umeå universitet, Ulla-Karin Schön Stockholms universitet, Elisabeth Argentzell, Lunds universitet, Petra Svedberg Halmstad Högskola, och Katarina Grim Karlstad universitet. 

Planeringsbidraget ska ringa in betydelsen av brukarinflytandet inom socialpsykiatrin och beskriva kunskapsluckan samt precisera projekt och program inom området. Planeringen sker i partnerskap med NSPH.