Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Förstagångsinsjuknade i psykos erbjuds stöd till arbete!

Ung kvinna tittar framåt

En implementeringsstudie från CEPI visar att kliniska och personliga återhämtningsmål går att förena när personer förstagångsinsjuknar i psykos. Under 2015-2016 ledde Ulrika Bejerholm och Helene Hillborg ett projekt i Stockholm som studerar hur det går att omsätta evidensbaserade metoder såsom Indiviual Placment and Support (IPS) i praktiken.

För personer som utvecklar psykisk ohälsa, i detta fallet psykos, är det viktigt att inte sjukdomen och diagnosen bli mittpunkten i tillvaron. Därför behöver psykiatrin ge stöd för den personliga återhämtning som helhet. Att ha ett jobb att gå till främjar återhämtningen, social inklusion och integration i samhället för personer med psykos. Det har CEPI visat i tidigare studier om IPS effekten på arbete och hälsa, som genomfördes inom Region Skånes pykosvård. Arbete betraktas idag som ett mått på återhämtning av personer med egen erfarenhet av psykos, deras familj och vänner. 

Arbetsrehabilitering enligt IPS-modellen har prioriterats högst i de nationella riktlinjerna för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd (2011, 2018), såväl som för riktlinjerna för missbruk och beroende (2018). Trots det visar implementeringsforskning att IPS ofta hamnar i kommunerna utan koppling till den psykiatriska vården, vilket är en av de viktigaste principerna för att IPS ska fungera, att vården är med på tåget och att deltagarna mår bra när de arbetar. Därför har vi illustrerat hur IPS kan genomföras i ett psykiatriskt team för förstagångsinsjuknar i psykos, med stöd av en donation från MISA och ett samarbete med Stockholms Läns Landsting. Mår deltagarna i projektet bättre, får de arbete eller studier, och vad tyckte teamet om att arbeta på ett nytt sätt utifrån "patientens" mål i tillvaron, istället för målet om att minska symtom endast?  

Första studien ut i projektet är implementeringsstudien "Implementation of individual placement and support in a first‐episode psychosis unit: A new way of working". Det var naturligt för Helene Hillborg och Ulrika Bejerholm att involvera Magnus Bergmark som tidigare skrivit en avhandling om kritiska faktorer för implementering i IPS vid Umeå universitet, där också Helene är affilierad. Implementeringsforskning har ett stort gap att fylla för att förstå viktiga mekanismer för att innovativa och brukarorienterade metoder ska kunna fungera i en i detta fallet medicinsk inriktad praktik.