Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

CEPI är med och utvärderar kostnadseffektivitet

Bild på första sida av rapport

Suzanne Johanson och Ulrika Bejerholm från CEPI forskar till vardags om supported employment, en återhämtningsinriktad metod som inkluderar personer med psykisk hälsa i arbetslivet. I denna nordiska rapport har de tittat närmre på om metoden som många arbetsterapeuter använder i sin kliniska vardag är kostnadseffektiv.

Samhällets resurser blir alltmer begränsade och därför behöver dessa rimligen användas till de interventioner som ger bästa resultat och som är effektiva och upplevs som värdefulla av användarna. I en rykande färsk nordisk 

med titeln Occpational Therapy and Health Economics lyfts olika kostnadseffektiva interventioner. Arbetsterapeuter är en yrkesgrupp som använder sådana kostnadseffektiva och utvärderade metoder idag. I rapporten fångas inte bara psykisk hälsa och arbete, utan hur hälsan i förhållande till den ökade medellivslängden.

Sedan två år har Suzanne Johanson lett en litteraturstudie som ingår i rapporten, tillsammans med Ulrika Bejerholm. De har tittat på vilka arbetsrehabiliteringsmetoder som är kostnadseffektiva för personer med erfarenhet av psykisk ohälsa. Eftersom endast randomiserade studier ger svar på om en metod är effektiv, eller inte, resulterade sökningarna i att studera supported employment.

Ulrika och Suzanne har tidigare utvärderat både Individual Placement and Support (IPS) och Individual Enabling and Support (IES), två varianter av supported employment som riktar sig till personer med erfarenhet av psykos respektive affektiv sjukdom. Sedan 2008 har CEPI lagt fram 6 avhandlingar om supported employment och två nya är på väg, en med fokus på de unga och en som tittar på ett digitalt hjälpmedel vi kallar för mWorks.